Geschiedenis

Shintō Musō ryū jōdō (神道夢想流) is een koryū (klassieke Japanse krijgskunst) die begin 1600 is gesticht door Musō Gonnosuke Katsuyoshi, een exponent van Tenshin Shōden Katori Shintō ryū.

 

De legende gaat dat Musō Gonnosuke een duel vocht met Miyamoto Musashi met een bo, een lange staf, en verloor door Musashi’s kruis blok (jujidome) techniek. Gonnosuke, een trotse krijger die nog nooit eerder verslagen zou zijn geweest,  trok zich geschokt door het verlies terug in de bergen voor meditatie en reflectie. Tijdens deze periode van isolatie zou hij een set technieken voor de jo hebben ontwikkelt met als doel om Musashi’s twee zwaarden stijl te verslaan. Deze technieken zouden de kern zijn van de nieuwe school van Gonnosuke, Shintō Musō ryū.

 

Volgens de geschiedenis van de school won Musō Gonnosuke het tweede duel van Musashi door het gebruik van zijn nieuw ontwikkelde jōjutsu technieken. De inspiratie voor het ontwikkelen van de jō zou voortkomen uit een stem die hij hoorde die zei;”With the round stick, know the strategy of the solar plexus” (丸木を以って、水月を知れ maruki wo motte, suigetsu wo shire)

Gonnosuke gebruikte zijn vaardigheden in kenjutsu, naginatajutsu, sojutsu en bojutsu, die hij had geleerd tijdens zijn training in Tenshin Shōden Katori Shinto ryū en Kashima Jikishinkage ryū, om zijn school te ontwikkelen.

 

Het curriculum van  Shintō Musō ryū bestaat uit twaalf basis technieken (kihon) en 64 kata in verschillende sets elk met een verschillend karakter. De training is systematisch opgebouwd waarbij de leerling technische vaardigheden ontwikkelt en psychologische capaciteiten vergroot. Hij leert lichaamsbeweging, wapenhantering, goede timing en inschatting van afstand in een intense mentale en spirituele training, allemaal om succesvol het wapen te hanteren in een echt gevecht.

 

Binnen de traditie van Shintō Musō ryū worden nog enkele ander binnen de ryū opgenomen stijlen (fuzoku ryū) getraind te weten: (Kasumi) Shinto ryū kenjustu, Uchida ryū tanjojutsu, Ikkaku ryū juttejutsu en Isshin ryū Kusarigamajutsu.